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Best of December 2023  

   

The following are a dozen questions answered by the NFSA’s Codes, Standards, and Public 
Fire Protection staff as part of the Expert of the Day (EOD) member assistance program 
during the month of December 2023. This information is being brought forward as the "Best 
of December 2023." If you have a question for the NFSA EOD submit your question online 
through the “My EOD” portal.  
It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering, Codes, and 
Standards staff, generated as members of the relevant NFPA and ICC technical committees 
and through our general experience in writing and interpreting codes and standards. They 
have not been processed as formal interpretations in accordance with the NFPA Regulations 
Governing Committee Projects or ICC Council Policy #11 and should therefore not be 
considered, nor relied upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC, or its 
Committees. Unless otherwise noted the most recently published edition of the standard 
referenced was used.  
  

 

Question #1 – Manifold Test Connection  
  

 

The Enhanced Content found in NFPA 13 (2022) states, "Paragraph 8.2.3.7.1 provides the 
option of a manual flow test...... This option of a manual test is not a test to verify the 
calculated water delivery time from 8.2.3.5 but is an independent and equally acceptable 
design option."    
 
Does this negate the need for meeting the discharge time limitations?  

   

No. The manifold test connection outlined in Section 8.2.3.7.1 in the 2022 edition of NFPA 
13 is one of four options listed in NFPA 13 to comply with the system size criteria for a dry 
pipe system. But the criteria in Section 8.2.3.7.1 does not negate the need to comply with 
the timed water delivery requirements in Table 8.2.3.6.1. The options outlined in NFPA 13 
are:  

• Water discharged from the inspector’s test connection (ITC) in no more than 60 
seconds.  

• Systems up to 500 gallons do not have to deliver water to the ITC in a specified 
time.  

• Systems up to 750 gallons with a quick-opening device do not have to deliver 
water to the ITC in a specified time.  



• Calculate the discharge time with a listed program complying with Table 
8.2.3.6.1.  

The manifold test connection simulates the flow of water through the required number of 
sprinklers based on Table 8.2.3.6.1. Section 8.2.3.7.1 still requires the system size to be 
such that the initial water discharge from the system trip test connection or manifold is in 
compliance with Table 8.2.3.6.1. But as mentioned previously, it does not negate the 
need to comply with the timed water delivery requirements in Table 8.2.3.6.1.  
 
Lastly, it should be noted that residential dwelling units utilizing a dry pipe system have a 
lower delivery time (15 sec.).  

 
   

Question #2 – Nonfunctional Jockey Pump? 
   

Is a nonfunctional jockey pump considered an Impairment or Critical Deficiency in NFPA 
25?  

   

A nonfunctional jockey pump is not considered an impairment or critical deficiency.  
Table A.3.3.8 in the 2023 edition of NFPA 25 only addresses no power to the jockey pump 
stating that it is a noncritical deficiency.  
 
By definition, an impairment means that the system is not operable. Clearly the system is 
operable without a jockey pump. A critical deficiency means that if not repaired it can have 
material effect on the system to operate, again lack of the operation of the jockey pump has 
no material effect on the operation of the sprinkler system.  
 



One reason a jockey pump is only in place to prevent the main fire pump from unnecessarily 
operating. NFPA 20 only states that a means to maintain pressure shall be provided, a 
pressure maintenance pump (also known as a make-up or jockey pump) is one of the means 
provided. Another significant purpose of this is to prevent water hammer should a main fire 
pump activate. Lack of a jockey pump does not inhibit a fire protection system from 
operating.  

   

Question #3 – Fire Department Connection Pipe Sizing  
    
How do you size fire department connection piping in accordance with NFPA 14 (2016)?  

   
NFPA 14, Standard for the Installation of Standpipe and Hose Systems, Section 7.7.1 requires 
all Class I and III standpipes to be sized so the system demand can be supplied from each fire 
department connection (FDC)  
 
The sizing minimums are found in Section 7.6 and does not specifically size pipe for flow.  
The minimum pipe size allowed for use in standpipes is 4 inches (Section 7.6.1). Buildings 
partially sprinkled with combine systems shall be 6 inches in size (Section 7.6.2) and 4 inches 
when fully protected with a NFPA 13 or 13R system.  
 
FDCs are sized by flow, with each 2 ½ inch inlet providing 250 gpm. In the case of an un-
sprinklered garage with a 1,250 gpm design, it would require 5 x 2 ½ inch inlets.  
Large diameter quick connect FDC’s are allowed but do not have any flow sizing requirement in 
the 2016 edition of the standard.  
 
The new 2024 edition now provides guidance moving forward. These numbers are correlated 
with the conservative flow numbers assigned to 2 ½ inch inlets.  

 
   

Question #4 – Dry Sprinklers in Coolers 
   

Do dry barrel sprinklers located in coolers and freezers need to have a higher 
temperature rating due to the defrosting function of these coolers/freezers? 

   

Yes, however only when those freezers/coolers have automatic defrost. NFPA 13 (2016) 
Section 8.3.2.5(10) dictates that sprinklers in coolers and freezers equipped with automatic 
defrost capabilities shall be intermediate-temperature classification or higher. While coolers 
and freezers are obviously at low temperatures, normally defrosting can reach temperatures 
up to 165°F. 

   

Question #5 - Split Hanger Ring Size to Match Pipe 
   

Is it acceptable to use a 1 inch split hanger ring on ¾ inch CPVC tubing? 
   

NFPA 13 (2019 Edition) – Section 17.1.6.1 requires hangers attached to sprinkler pipe be 
listed. There are a few exceptions for mild steel rods and hangers, fasteners in concrete, 
fasteners in steel, and fasteners in wood.  
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Section 17.1.6.1 indicates that unless permitted by 17.1.6.2 or 17.1.6.3, the components of 
hanger assemblies that directly attach to the pipe, building structure, or racking structure 
shall be listed.  
 
Most CPVC sprinkler pipe manufacturers recommend using listed hangers, especially in 
areas where the pipe will be exposed. One manufacturer’s installation guide allows some 
steel pipe hangers if suitable but goes on to say that they must be selected to accommodate 
the specific pipe size.  
 
The literature also cautions that hangers and supports must not compress, distort, cut, or 
abrade the pipe and must allow movement for thermal expansion and contraction. One 
possible concern with using an over-sized split ring hanger is movement within the hanger 
allowing the pipe to be cut or damaged. The specific pipe manufacturer should be consulted 
on this for their recommendation.  

   

Question #6 - Remote FDC Connection 
   

NFPA 13 (2019) does not allow fire department connection to be attached to branch lines 
but does allow it to be connected to the “main piping.”  
 
Does “main piping” include cross mains which feed a lot of branch pipes before it 
reaches the Fire Riser? (Cross main size may be smaller than the FDC pipe size.)  

   

Yes, NFPA 13 (2019 Edition) – Section 12.12.5.3 allows the fire department connection 
(FDC) to attach to “main” piping in wet-pipe or deluge systems. There are two types of 
sprinkler “mains” defined in NFPA 13: Cross Mains and Feed Mains.  
 

•  A “cross main” is defined as: 3.3.53 Cross Mains. The pipes supplying the branch 
lines, either directly or through riser nipples.  

•  A “feed main” is defined as: 3.3.72 Feed Mains. The pipes supplying cross mains, 
either directly or through risers.  

 
Basically, this section allows the FDC to be connected to piping other than branch lines. It 
can be connected to the riser assembly, feed mains (if present), or cross mains.  



 

 
   

Question #7 – System Protection Area Limitations for 
Low Piled Storage  

   

Does the 40,000 square foot system area limitation found in NFPA 13 (2019) apply to 
miscellaneous or low piled storage situations?  

   

No. The 40,000 square foot size limitation outlined in Section 4.5.1(4) in the 2019 edition of 
NFPA 13 applies only to high-piled storage situations. Per NFPA 13, this applies to Class I-IV 
commodities stored over 12 feet, or Group A plastics stored over 5 feet.  
 
Miscellaneous storage and low-piled storage are not subject to the 40,000 square foot size 
limitation requirement in Section 4.5.1(4) since both of these storage scenarios are not 
considered high-piled storage. Miscellaneous storage is defined as, “storage that does not 
exceed 12 feet in height…”. Low-piled storage is considered solid-piled, palletized, rack 
storage, bin box, and shelf storage “up to” 12 feet in height.  

   

Question #8 – Mixed Storage Commodities  
   

Can 5 feet of a group a plastic commodity be stored above a Class I or II commodity and 
still be considered 5 feet of group a plastic?  

   

No. While NFPA 13 (2022) does not address this specifically, Section 4.3.1.5.2 dictates that 
storage of Group A plastics greater than 5 foot in height cannot be considered low piled 
storage.  
 
Storage of Group A plastics higher than 5 feet, even if the height of the Group A plastics 
portion is less than 5 feet, would not be compliant with Section 4.3.1.5.2. In addition, Section 
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20.4.13.3 only allows the protection to be based on the lower commodity if the total pallet 
load of group A plastics is less than 10 pallet loads for protection based on Class III and IV 
Commodities and 5 pallet loads for protection based on Class I and II Commodities. 
Therefore, if the pallet load limit is exceeded any storage above 5 feet would be considered 
high piled.  

   

Question #9 – Omission of Sprinklers in Small Rooms 
for 3,000 Square Foot Calculation  

   

For hydraulic calculations with design areas exceeding Table 23.4.4.6.2, does the 
omission of sprinklers in hydraulic calculations in small rooms, such as closets and 
washrooms, apply to 3,000 square foot calculations required by 11.2.3.1.4.(3)? 

   

Yes, NFPA 13, 2013 edition, Section 23.4.4.6.2 is applicable anytime the design area is 
equal to or greater than the area in Table 23.4.4.6.2.  This would include when the design 
area is increased in accordance with Section 11.2.3.1.4(3) for non-sprinkler protected 
combustible void spaces.  There is no restriction in the standard to applying Section 
23.4.4.6.2 is Section 11.2.3.1.4(3) is applicable.  
 
Annex Section A.23.4.4.6.2 explains the intent of this section is not to allow the omission of 
discharge from sprinklers in small rooms where the design area has been reduced below the 
values in Table 23.4.4.6.2 for situations such as quick-response sprinklers. Where quick-
response sprinklers are used, the discharge from sprinklers in small rooms in the design area 
can be omitted as long as the design area meets the size required by Table 23.4.4.6.2.  
 
Please note that the 2022 edition, Section 28.2.4.7.2 now requires these small rooms to be 
compartments as defined by the standard and less than 55 square feet.  

 
   

Question #10 – Sprinklers Under Ducts on Roof  
   

Is sprinkler protection required under large objects located on exposed roofs of 
buildings?  

   

Based on NFPA 13, no; sprinkler protection is not typically required for spaces outside of the 
building (with a few exceptions – like balconies, overhangs, or exposure protection). NFPA 
13 uses the term “building” in several sections, and this is widely interpreted to mean the 
space inside the walls and roof of the building. Providing sprinkler protection outside of the 
building creates problems in many areas of the country (due to climate) and many sprinkler 
components are not intended for outdoor installation.  
 
If the code official is using a different standard or has adopted a specific ordinance, that 
standard or ordinance would override NFPA 13.  
 
Specific to your question about mechanical equipment, NFPA 13 (2016 edition) – Section 
8.1.1 was revised to include a new item #8 that reads: 8.1.1 The requirements for spacing, 
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location, and position of sprinklers shall be based on the following principles: (8) Sprinklers 
shall not be required to be installed within electrical equipment, mechanical equipment, or air 
handling units not intended for occupancy.  
 
In addition, NFPA 13 (2016 edition) – Section 8.5.5.3.1.5 exempts sprinklers under 
noncombustible obstructions that are 24 inches or less above the floor or deck.  

   

Question #11 – Residential Sprinklers in the Stairwell  
   

In a six-story wood frame residential building, residential sprinklers are installed in 
dwelling units and their adjoining corridors. Are these sprinklers allowed in the 
combustible stairwells as well?  

   

 No, the prescriptive requirements of NFPA 13, 2013 edition, do not specifically allow the 
installation of residential sprinklers in egress stair enclosures.  
 
Section 8.4.5 for installation requirements and the application of residential sprinklers 
indicates in Section 8.4.5.1 that residential sprinklers shall be permitted in dwelling units and 
their adjoining corridors, provided they are installed in conformance with their listing.  The 
annex Section A.8.4.5.1 also explains residential sprinklers can only be used in corridors that 
lead to dwelling units.  
 
There is no allowance in the standard to permit the installation of residential sprinklers within 
the egress stair enclosures.   
 
The standard especially limits the installation of residential sprinklers to dwelling units as 
defined by Section 3.3.10 and their adjoining corridors.  The terms corridor and stair are not 
defined by Chapter 3, therefore as noted in Section 3.1 where terms are not defined in this 
chapter or within another chapter, they shall be defined using their ordinarily accepted 
meanings within the context in which they are used. Merriam-Webster’s Collegiate 
Dictionary, 11th edition, shall be the source for the ordinarily accepted meaning.  The 
building code defines a corridor as an enclosed exit access component that defines and 
provides a path of egress travel and a stair as a change in elevation, consisting of one or 
more risers.   

   

Question #12 – Extended Coverage Heads Below 
Overhead Doors  

   

Can an extended coverage sidewall that is listed for light hazard only be used below an 
overhead door per NFPA 13, 2022 edition, Section 10.3.4.1.7 in an ordinary hazard 
occupancy? 

   

Yes, NFPA 13, 2022 edition, Section 11.3.4.1.5 for extended coverage sidewall sprinklers 
indicates where sidewall extended spray sprinklers are installed to protect areas below 
overhead doors within ordinary hazard occupancy spaces or rooms, listed light hazard sidewall 
extended coverage spray sprinklers shall be permitted and the protection area and maximum 
sprinkler spacing for light hazard as specified in Table 11.3.3.2.1 shall be permitted.  
 
Table 11.3.3.2.1 indicates the maximum protection area and sprinkler spacing for light hazard 
extended coverage sprinklers shall be 400 square feet and 28 feet, respectively.  
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Sign-Up for one of our Layout Technician Pathway Courses 
 
NFSA’s newly updated fire sprinkler Layout Technician Pathway (LTP) prepares fire 
sprinkler layout and design professionals for NICET Levels I & II certifications. It also 
provides a great refresher for those who have been designing systems but need a 
comprehensive refresher. Students will receive a hard copy of the recently updated and 
revised “Layout Book” as well as a copy of the 2022 edition of the NFPA 13 standard. 
 
The LTP consists of two parts. Students must first complete the on-line Part 1: 
Fundamentals before attending the in-person Part 2: Application session. The 25 self-
paced online modules cover everything from “Parts of a Sprinkler” to “Introduction to Fire 
Sprinkler Calculations.” The 3-day in-person instructor-led Part 2: Application class 
applies the content learned in the previous Fundamentals course. There are four in-
person and one virtual session offered in 2023. 
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NOTE: Students must register for Part 1: Application at least one month before the start of 
in-person Part 2: session in order to allow enough time to complete the on-line modules. 
 
Layout Technician Pathway cost: 
Members: $2,200.00 
Non-members: $4,400.00 – Join here to save 50%! 
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